Dzie-piekarza„Bycie piekarzem to trudna sprawa
Pieczenie chleba to nie zabawa
W piekarni wszystko bywa gorące
Gorące są piece, jak w ciągu dnia słońce…”

Dnia 15 marca przedszkolaki z Dłużyny obchodziły Dzień Piekarza i Kucharza. Na podstawie prezentacji multimedialnej dzieci wzbogaciły swoją wiedzę na temat pracy piekarza, poszerzyły słownictwo o takie wyrażenia jak: pieczywo, chleb razowy, pszenny, wieloziarnisty, bagietka, kajzerka, sezam, mak… Dowiedziały się z czego robi się chleb, jakie są rodzaje pieczywa oraz jak wygląda strój piekarza. Poznały cykl produkcji chleba na podstawie historyjki obrazkowej „Od ziarenka do bochenka”.

Przy okazji dowiedziały się, kim jest rolnik i młynarz. Zwrócono uwagę przedszkolaków na zdrowe odżywianie, informując dzieci, iż najzdrowszy dla zachowania zdrowia jest chleb razowy z ziarnami, natomiast jedzenie słodkich rogalików, drożdżówek, jest mniej zdrowe. Dzieci miały okazję do swobodnych wypowiedzi na temat ulubionego pieczywa oraz wzięły udział w zabawie „Mało nas”. Kolejnym punktem była praca przy stolikach, podczas której przedszkolaki bawiły się w piekarzy i przy pomocy plasteliny formowały różnego rodzaju pieczywo, a następnie kolorowały Kucharza i Piekarza.

K.Ciążkowska