^Powrót do góry

logo

Czekoladowe historieDnia 29 listopada 2021 roku, klasy II i III brały udział w warsztatach "Czekoladowe historie" zorganizowanych w restauracji Ambrozja w Boszkowie. Podczas 2,5-godzinnej zabawy uczniowie naszej szkoły mogli poznać historie produkcji czekolady oraz zobaczyć, jak przygotowuje się ją w warunkach domowych. Nie lada gratką była degustacja niezwykle rzadkiej czekolady rubinowej, która swoim różowym kolorem zachęcała każdego do skosztowania. Dzieci popracowały również nad zmysłem smaku, rozwiązując smakowe zagadki. Po części wstępnej każde dziecko mogło wcielić się w prawdziwego cukiernika, przygotowując przepiękne czapki według własnego pomysłu.

Stanie się prawdziwym cukiernikiem wymagało od nas zaprezentowania swoich umiejętności. Każdy mógł samodzielnie wykonać czekoladową pralinkę. Do wyboru były różne kształty foremek oraz dodatki. Czekolada towarzyszyła nam przez całe warsztaty, ponieważ bardzo wyczekiwanym przez wszystkie dzieci punktem była fontanna czekoladowa. Słodki smak mogliśmy przełamać owocem, a także popcornem. Oprócz degustowania i przygotowywania czekoladowych słodkości, uczniowie klas II i III wesoło bawili się podczas tańców i zabaw z chustą animacyjna. Czas na warsztatach minął tak szybko, że nawet się nie zorientowaliśmy i musieliśmy wracać do domu. Szczęśliwi i bardzo najedzeni wróciliśmy do szkoły. Warsztaty bardzo nam się podobały!

Marta Drobnik

Copyrigcht © 2013 www.dluzyna.pl